sunnuntai 24. elokuuta 2014

Tulevaisuuden uneksijat

Reippaasti parannettu eilisen malli ei sekään enää riitä tässä ajassa, jossa asiat ja niiden lainalaisuudet muuttuvat yhä kiihkeämmin. Täysin erilaisten vaihtoehtojen löytäminen ja rohkeat kokeilut on taiteenlaji, johon meitä ei juuri kouluteta. Mieluummin rakennamme tuntemamme eilisen päälle ja pidämme tiukasti kiinni niistä pohjapiirrustuksista, joihin olemme tottuneet.  Häviävän pieni väestön osa on sellaisia tulevaisuuden uneksijoita, jotka uskaltavat päästää irti menneestä hyväksyen ikävät tosiasiat, joita emme haluaisi nähdä. On pelottavaa, jos joudumme täysin uudenlaisille vesille. Tekemään sellaisia asioita, joita täytyy opetella alusta alkaen. Kysymään neuvoa nuoremmilta. Kohtaamaan vieraita kulttuureita ja etsimään yhteistä säveltä.Tulevaisuuden uneksijat eivät usein osaa maalata vaihtoehtoja niin, että muutkin uskoisivat utopiaan ja lähtisivät tekemään tarpeellisia juttuja eri tavalla. Näin jatketaan pikkuisen parannetun eilisen - tai joskus jopa reippaasti parannetun eilisen linjoilla. Näin työelämässä kuin yhteiskunnallisten uudistustarpeidenkin kanssa. On kuin siirtelisimme Titanicin kansituolien paikkoja - vertauskuva, joka itselleni on havainnollisin tässä aikakaudessa.

Suomalaisia brandejä ei näy viidensadan maailman kärkibrandin listalla. Se kertoo meille jotain meistä ja haasteistamme. Varovaisuus ja tunnollisuus ovat toki hyviä piirteitä, mutta niiden ylikorostuessa tarvitsemme enemmän tulevaisuuden uneksijoita ja rohkeita löytöretkeilijöitä. Kiirehtijätyylejä tunnistaessamme noin kymmenesosa löytää itsessään Ikuista uneksijaa, sellaista, jolla ideat lentävät. Heistäkin suurin osa turhautuu, kun ei saa Tunnollisia suorittajia mukaan tekemään eri tavalla - edes joskus. Jos menestykseen tarvitaan intohimoa, näin se ei ainakaan toteudu.

Minä haluaisin olla toteuttamassa ja levittämässä maailmalle Kiireenkesytyksen "Ingressiä", sellaista peliä, johon kiirehtijä lähtee oman elämänsä (tai työelämän) agenttina sydän pamppaillen oivaltamaan uutta ja tekemään tarpeellisia muutosaskeleita seikkailun hengessä. Paljon seikkailun aineksista on jo olemassa ja jokainen luo omassa pelissään uniikkia tarinaa. Nyt on enää taiottava askeleet tulevaisuuden uneksimisestä tulevaisuuden tekemiseen. Visionahan voi pitää vaikka sitä, että suomalainen kiireenkesytys nousee niiden maailman viidensadan tunnetun (ilmeisesti myös hyvin toimivan) brandin joukkoon. Maailman parhaat pelintekijät tervetuloa mukaan näyttämään, mihin pystymme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti