perjantai 8. elokuuta 2014

Kiireenkesytys ei ole leppoistamista

Jotkut meistä ovat päässeet hyvin rennon elämän makuun. Tekisi mieli vielä vähän venyttää nautintoa. Uida riittävän kauas pois suorituspaineiden ansasta niin, ettei koskaan enää heräisi yöllä tekemättömien töiden huoleen tai suostuisi kellotetun kalenterin orjaksi.

Useampikin asiakas on toivonut, että tulisimme panemaan heidän kiireensä kuriin. Joudumme heti tuottamaan pettymyksen. Kukaan muu kuin sinä tai työyhteisösi itse ei voi sitä tehdä. Vauhtia ja haastavia tilanteita tulee jatkossakin. Kiireenkesytys ei ole leppoistamista. Kiire ei ole sama kuin paljon tekemistä. Se ei ole sama kuin tiukat aikataulut, vaikka ne helposti ovatkin kytköksissä toisiinsa. Kiire kuvaa suhdettasi aikaan, tapaasi olla läsnä siinä mitä teet. Teetkö rennolla otteella vai tarttuuko jännitys kehoosi, kun vauhti kovenee. Osaatko pitää ajatuksesi kirkkaina siinä mitä juuri nyt tapahtuu vai leikkiikö levoton mieli monella kentällä yhtä aikaa. Rentoa otetta ja läsnäolevaa mieltä voi harjoittaa monella, yksinkertaisellakin tavalla. Jatkuvasti. Kehon ja mielen kiireen kesyttäminen ovat yksilölajeja, mutta palkkiona on enemmän iloa ja nautintoa siitä, mitä tekee ihan tavallisessa arjessa.

Yhteisön kiireitä voi komentaa kuriin havahtumalla niihin työnteon malleihin, jotka eivät toimi ja valitsemalla fiksumpia tapoja. Mahdollisuuksia on rajattomasti, mutta aikalisä yhteisille askelille on löydettävä. Siihen me valtakunnan kiireitä jo pitkään kesyttäneet voimme tulla sytyttämään inspiraatiotulia ja käynnistämään ensi askeleita, kenties kulkemaan kappaleen matkaa rinnallakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti