tiistai 24. kesäkuuta 2014

Jokainen työyhteisö tarvitsee omat kiireenkesytysammattilaisensa


Kiireen kesyttäminen on prosessi. Se on asennemuutos, johon motivoidutaan sisältäpäin.
Siksi ulkoapäin tarjoillut ajanhallinnan keinot eivät ratkaise ongelmaa kuin korkeintaan pintatasolla pikkuisen.  

Jälleen kerran toimittaja soitti minulle ja kyseli ratkaisuja kiireen saattamiseksi kuriin. Jälleen kerran totesin, ettei mitään kaikille soveltuvaa vakiopakettia ole olemassa niin mielellämme kuin sellaisen ottaisimmekin vastaan. Tarjolla on vuosien ajan ollut loistavia kalenterijärjestelmiä. Virtuaalimaailman haasteisiin kehitetään koko ajan nerokkaita ratkaisuja. Tutkijatkin ovat löytäneet ilmiöön selityksiä. Kaikesta tästä huolimatta, me itse teemme ratkaisevat valinnat. Onnellinen suhde aikaan on intiimi suhde. Minä rakennan omaani, sinä rakennat omaasi. Ja se lienee yksi elämän tärkeimpiä suhteita, joka vaikuttaa hyvinvointiimme, työhömme ja ihmissuhteisiimme. 

Kesä on hedelmällinen aika pysähtyä miettimään henkilökohtaista suhdettamme aikaan. Oman verkkokeinumeditaationi lomassa inspiroidun yhteistyökumppaneitteni kanssa viimeistelemään syksyllä alkavaa ammattitutkintoon ohjaavaa koulutusta, jonka tavoitteena on tuoda Kiireenkesytys osaksi organisaatiokulttuuria. Koulutukseen valitut henkilöt toimivat työyhteisöagentteina räätälöiden omaan työyhteisöönsä Kiireenkesytyspalveluita ja tukien henkilöstöä työn suunnittelussa ja organisoinnissa. Kun tuloksena on parempi työyhteisön hyvinvointi ja työn tuottavuus, kiireenkesytys osana arkea ei ole hassumpi satsaus.

Mutta ennen syksyn uusia aloituksia Suomi lomailee. Hemmotelkoot mökkilomat, puutarhatouhut ja virkistävät rutiinien muutokset meidät päästämään irti niistä uskomuksista ja tottumuksista, jotka eivät tue onnellista suhdettamme aikaan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti