lauantai 27. kesäkuuta 2015

En kaipaa lomaa kesällä

En ole vuosikymmeniin ymmärtänyt, miten meillä on varaa panna Suomi kiinni kuukaudeksi kesällä. Puhumme työajan pidentämisestä, mutta tätä kesään painottuvaa lomakäytäntöä ei ilmeisesti voi kyseenalaistaa. En myöskään jaksa uskoa, että olisin ainoa suomalainen, joka ei kaipaa kesälomaa. Yrittäjänä voin helposti määritellä lomani, mutta olisin varmasti ollut tehokkaampi ja jaksanut paremmin aiemman urani aikana, jos olisin voinut järjestää lomani pimeiden talvikuukausien aikaan. Kesän pitkät valoisat päivät lataavat akkuja ihan luonnostaan. Sen sijaan pitkä pimeä jakso on se vaihe luonnon kiertokulussa, jolloin molekyylini huutavat valon perään ja pako kesäisempiin maisemiin olisi virkistävästi katkaissut loputtomilta tuntuvat ja uuvuttavat talvikuukaudet.

Meillä kaikilla on omat yksilölliset tarpeemme. Monet meistä tietävät, millaisissa olosuhteissa ja millaisina vuorokaudenaikoina onnistuisivat työssään parhaiten. Vanhat järjestelmät eivät kuitenkaan jousta parhaisiin vaihtoehtoihin. Ei, vaikka globaali maailma toimii meistä poikkeavissa rytmeissä ja asiakkaita löytyisi myös sille ajalle, jolloin pakenemme yhtä aikaa mökeillemme ja lomakeitaillemme ja jätämme juhannuksena lähes autiossa pääkaupungissa harhailevat turistit ihmettelemään, onko täällä joku ulkonaliikkumiskielto meneillään.

Luova ja tietotyö, jollaista itse teen, kulkee mukanani korvien välissä ihan minne tahansa. Saatavilla oleva tekniikka mahdollistaa yhteydenpidon ja tiedon jakamisen lähes mistä vain. Kesäinen toimistoni kulkee nimellä verkkokeinu.com. Haastattelen mielenkiintoisia ihmisiä tulevaan kirjaani kaupungin viihtyisimmissä kahviloissa. Harrastamme idea- ja strategiapalavereita nuoren tiimini kanssa tekemällä laivamatkan Suomenlinnaan tai vaeltamalla aistit auki kaupungilla. Parhaat jutut löytyvät yllättävistä paikoista. Olen syvästi kiitollinen tästä yrittäjyyden ja teknologian tarjoamasta vapaudesta ja joustavuudesta. Mielelläni näkisin yksilöllisten loma-aikavalintojen tulevan mahdollisiksi kaikille muillekin. Kun asioita voi tehdä joustavasti ja fiksusti, kaikki voittavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti